Key West – Hyrbil och häftiga broar

Robin har ett nöjt leende på läpparna där han sitter vid ratten med armen i en 90 graders vinkel ut genom fönstret och handen på biltaket, medsjungandes  ”Hocked on a feeling” som just spelas på radion. Vi är på väg till Key West, USA:s sydligaste punkt, och vår hyrbil passerar just en av alla de 37 broar som leder oss över Karibiens blåa hav, som just nu breder ut sig åt alla håll. Mellan broarna finns små gröna och till stor del palmbekledda, öar. Luften utanför bilen har uppnått stekande 91 Farenhight (ca 33 C), men vi har självklart luftkonditioneringen på, så att inga onödiga svettdroppar ska spillas.

Två jaktplan susar förbi ovanför våra huvuden. Vi befinner oss för tillfället ca 14 mil från Kuba och strategiskt nog har amerikanarna placerat en militärbas just här. Det lite komiska är dock  att det inte finns något sätt att som turist ta sig härifrån över till denna cigarrernas paradisö. Det kan man inte heller göra från någon annan del av USA:s fastland. Nej, då får man först ta ett plan till Mexiko eller Bahamas och sedan byta där.

Under våra tre veckor i USA har vi försökt förstå oss på landets trafikregler. Det verkar helt enkelt som att amerikanerna har färre regler och de som väl finns tar man inte särskilt hårt på. Hastighetsbegränsningarna följs väldigt godtyckligt., högerregeln existerar inte, man får köra om på vilken sida man vill, Man behöver inte ha någon hjälm när man åker motorcykel och man får sväng höger trots att trafikljuset visar rött. Jag tycker mig dock märka att det är ett system som bygger mer på samarbete än det svenska. Dessutom får man känslan av att stämningen är god trafikanterna emellan.

Enligt GPS:en, som hjälpt oss att hitta hela vägen från Miami Beach, är det nu 1 §timme och 28 minuter kvar innan vi når den kända bojen som markerar ”the southern most point”. Även om den kan ses som något slags mål, så är ändå den största anledningen till att vi gör dagens utflykt, resan i sig. Lite klyschigt skulle man kunna säga att ”Det är resan som är målet”. Dock ska det tydligen finnas en hel del annat att fästa blicken på när vi väl är framme på Key West. President Trumans sommarhus och även Hemingways hem är två exempel. För er som nu inte riktigt minns vad det nu var Hemingway blev känd för, så kan jag meddela att han bland annat fått Nobellpriset i litteratur, skrivit boken ”Den gamle och havet” samt skjutit sig själv.

Innan vi lämnar Key West kommer vi förmodligen även att ha provat på den, enligt Robin, mycket kända rätten Sloppy Joe’s. Det går ut på att man tar den nedersta skivan av ett hamburgerbröd och kleggar på massor med köttfärssås. Sist men inte minst lägger man på den andra brödskivan. Ahhh, amerikansk matkultur när den är som bäst… Men men, nu ska jag avrunda detta inlägg för jag måste återgå till att njuta av det fantastiska landskap av vatten och öar som når ända bort till horisonten. Imorgon tar vi flyget till Ekvatorn och det lilla landet Ecuador.

Hasta luego!

/Matilda

Miami – Mångkultur och maffiga burgare

Luften är fuktig och vattnet är varmt. Det är 32 grader i luften och 28 i vattnet. Aftonbladets topprubrik är ”Hela Sverige dränks i regn”. Tittar man ut genom fönstret märks det att man är en bra bit hemifrån.

Igår kom vi till Miami. Vi bor på ett hotell på South Beach bara ett stenkast från legendariska Ocean drive i det så kallade Art Deco-området. Ännu har vi inte lyckats se så mycket av staden utan mest utforskat stranden. Det märks dock tydligt att Miami är en stad med många invandrade latinamerikaner. Igår kväll när vi skulle äta middag gick vi in på ett litet hak några kvarter bort. Servitrisen kunde inte många engelska ord så Matildas spanska kom väl till pass. I vissa områden känns det faktiskt som man befinner sig någon helt annan stans än i USA. Det är kanske inte så konstigt när 59% av stadens invånare är födda utanför landet och 74% inte pratar engelska som förstaspråk. Detta borgar för en mycket intressant kulturmix.

Besöket på det lilla latinamerikanska matstället igår vägde vi upp att besöka det betydligt mer amerikanska alternativet, ”Five guys”, på andra sidan gatan. En hamburgerkedja som serverar handgjorda burgare och pommes. Årdningen återställd.

God natt från Miami ”The Magic City”.

/Robin