Lima – Modern storstad och magnifika fontäner

När jag tänker på Lima, Perus huvudstad, är det två parallella tankar som slår mig. Det känns som en plats belägen otroligt, långt bort, samtidigt som jag inser att det är just här jag befinner mig.

Jo, Lima har alltid fått mina tankar att fara bortomlands, mot en stad i fjärran, som inte liknar något jag tidigare upplevt. Kanske är det just därför jag har så svårt att acceptera att jag är här. Vi har nu tillbringar två dagar i Limas populäraste område Miraflores, samt gjort en dagsutflykt till stadens historiska centrum och min slutsats är att det egentligen kunde ha handlat om vilken modern storstad som helst. Inte en enda gång sedan ankomsten till Sydamerika har shoppingen varit så bra, fasaderna varit så välputsade, skylinen varit så häftig, och maten varit så dyr. Från den centrala parken i Miraflores kan man skåda restauranger som MC Donalds, Burger King, Starbucks och Dunkin Donuts, för att inte tala som den kända ”Pizzagatan” som likt en degig arm sträcker sig ut från parkens norra ände. Det är lite som att vara tillbaka i USA.

Självklart förstår jag dock att en sydamerikansk stad med närmare 9 miljoner invånare har många ansikten. I stadens ändar skymtar man berg beklädda av slumområden, som ser färgglada ut på långt håll. Närmare än så kommer vi dock inte. Den omhändertagande hostelvärdinnan på ”Casa del Mochilero” var nämligen mycket noga med att kryssa för allting som fanns på andra sidan floden på kartan som hon gav oss. Ordet ”PELIGROSO!”, (som betyder farligt) upprepade hon flera gånger. Därför har vi mycket lydigt hållit oss innanför de få pixlar på kartan över Lima, som är någorlunda säkert för turister.

Kanske låter det som att jag är lite missnöjd med vad Lima har att erbjuda och att staden helt saknar karaktär, men så är det inte. Längs med kusten finner man branta sluttningar och ovan dessa slingrar sig en fantastisk strandpromenad med vackra parker. Nedanför sluttningarna finns stränder med stora vågor som tusen och åter tusen surfare gör sitt bästa för att bemästra. I tomma luften utanför sluttningarna dinglar olika hang gliding liknande farkoster endast drivan av vindar och deras våghalsiga förare. När vi igår följde denna svindlande strandpromenad hade vi nöjet att få se ett bröllop äga rum på en av sluttningarna. Något förvånade såg vi sedan det färdigvigda paret dingla från vars en av dessa farkoster, som jag precis talat om.

En sak man inte får missa när man besöker Lima är den kvällsunderhållning som dagligen äger rum i en park kallad, Parque de la Reserva. Där har jag och Robin, ikväll, upplevt det vackraste fontänspel vi någonsin skådat. Där kan man bland annat få se en stor vattenpyramid, gå genom vattentunnlar, se fontäner i regnbågens alla färger samt shower projicerade på det vattenmoln som bildas när vattenstrålar rör sig i takt med musik. Som om inte detta räckte så häpnades vi över att en av fontänerna kunde spruta stråle 80 meter upp i luften. Våra förväntningar grusades dock när vi fick reda på att detta vattentorn oturligt nog blivit inställt för kvällen. På Wikipedia kunde vi senare på kvällen konstatera att Dubai, hur som helst, har en vattenstråle på 312 meter och att 80 meter i detta sammanhang ändå inte är så häftigt.

Tack vare ett lokalt event var flera av stadens gator, denna söndag, avstängda och fyllda med olika gatumusikanter och dansare som ville trollbinda vartenda öga. Det var lätt att känna gemenskapen bland alla människor och efter denna dag har helt klart börjat tycka mycket bra om staden Lima. Jag börjar även känna känslan av att jag är här och inte långt, långt borta.