Phnom Penh – Välordnad huvudstad och vackert delta

Mörkret börjar sänka sig över Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Från takbaren på nionde våningen där vi sitter ser man stadens, med ett par undantag, låga siluett. De flesta hus är förmodligen inte högre än fem våningar.

Med Kambodjas fattigdom i åtanke blev vi väldigt förvånade när vi kunde konstatera att Phnom Penh, åtminstone i de mest centrala delarna, är betydligt renare, mer välordnat och till synes rikare än de sydostasiatiska huvudstäder vi besökt ännu så länge (Hanoi och Vientiane). Vi har heller inte varit på någon plats i Asien där folket pratar så bra engelska som här, oavsett om det rör sig om en servitris, tuk-tuk förare eller ett butiksbiträde.

De största upplevelserna den senaste tiden har vi dock inte upplevt i Kambodja utan precis innan vi lämnade Vietnam. Som så många andra turister i Vietnam ville även vi se det välkända Mekongdeltat och om så många andra turister valde även vi, trots dåligt rykte, på grund av lathet och tidbrist att utforska deltat genom att ta en organiserad tur. Turerna till deltat är kända för att vara extremt turistiska, oautentiska och dåligt arrangerade. Visa av erfarenhet bestämde vi redan innan vi började leta efter en tur att ta den absolut billigaste vi kunde hitta. Av de turer vi redan varit på i Sydamerika och Asien har de turer vi betalat lite mer på för att få lite bättre varit mycket sämre.

Vi fick en tredagarstur med vidare transport till Phnom Penh för smått otroliga 280 kr per person med allt inkluderat. Förmodligen billigare än vad vi kunnat göra det för på egen hand. Ännu en gång visade sig mönstret upprepas. Trots att turen i Mekong var extremt turistisk och att vi kände oss som får i en flock var vi nöjda. Vi hade bra guider och allt gick smärtfritt från början till slut.

Med sina drygt 430 mil är Mekongfloden världens 12:e längsta flod. Flodens börjar i Kina och slingrar sig sedan igenom Burma, Laos, Thailand och Kambodja för att slutligen, genom deltat i södra Vietnam, mynna i Sydkinesiska havet.

Mekongdeltat i Vietnam bebos av drygt 17 miljoner människor och brukar kallas Vietnams riskorg. Floden gör nämligen deltat väldigt bördigt. Med en risproduktion större än Korea och Japan tillsammans står deltat för ungefär hälften av Vietnams totala risproduktion och bidrar till att Vietnam är världens näst största risexportör efter Thailand. Det är dock inte bara ris som framställs i deltat utan även frukt- och fiskodlingar är vanligt förekommande.

Närheten till vattnet spelar också in i vardagslivet när det kommer till val av transportmedel. En tredjedel av befolkningen i deltat äger en båt och vissa byar är mer tillgängliga via vattnet än via landvägen. Detta var något som tydligt stod klart för oss efter tre dagar i deltat. Nästan alla de sevärdheter vi besökte föranleddes nämligen av en båttur.

Trots att de tre dagarna till stor del bestod av att vi blev vallade som en flock dresserade får: ”titta till höger, gå till vänster, sitt, ät lunch” var vi ändå nöjda. Att turen skulle vara väldigt turistisk viste vi redan innan och vi fick trots allt se en hel del av deltat. Bara bussresorna mellan städerna bjöd på fantastiska vyer över smaragdgröna risfält och små slingrande kanaler.

En av höjdpunkterna under turen var besöket på, vad som sägs vara, Mekongdeltats livligaste flytande marknad i närheten av Can Tho. Här samlas dagligen båtar lastade med frukt och grönsaker som bjuds till försäljning. Vill man se den riktigta kommersen gäller det att vara där i tid. När vi kom dit vid niotiden hade handeln redan avtagit men det var ändå intressant att se.

Efter tre dagar i deltat fortsatte vi med båt upp längs Mekongfloden till Kambodja.

Mörkret har nu lagt sig över Phnom Penh och glaset med Absolut Vodka som jag beställt in är tomt. När man sitter här och blickar ut över Kambodjas huvudstad är det ganska hisnande att tänka att dropparna som nyss var i glaset producerats knappt två kilometer hemifrån huset i Åhus. Trotts att det finns så mycket att se och uppleva i vår värld kan den ibland te sig väldigt lien. Om allt går som det ska kan vi om en knapp månad sitta i Åhus med ett glas Absolut och tänka tillbaka på den där kvällen i Phnom Penh.

/Robin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.